Hermanus Berserik, ‘Manus’ of ‘Bres’ voor intimi (1921-2002) volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij van 1958 tot en met 1978 docent was. Vanaf 1963 was hij een actief lid van het schilderkundig genootschap ‘Pulchri Studio’. Hij woonde en werkte van 1952 tot zijn dood in de tuinmanswoning van het landgoed ‘de Voorde’ in Rijswijk.


Veel werk van Berserik is meestal direct herkenbaar door zijn eigen stijl. Zoals het kunstwerk op de voorpagina van het boek ‘WERK‘ Hermanus Berserik 1921-2002:

‘Vanuit de 2CV’ (1964)

(Collectie Gemeente Utrecht)


Twee zelfportretten van Hermanus Berserik:



Een deel van Berserik’s werk heeft een maritiem karakter. Hij was van jongs af aan bij het water te vinden. Eerst in een kano, later in de 12-voets-jol die hij tijdens zijn studie van zijn vader kreeg.

Hermanus Berserik ‘Oud roest aan zee’, acryl op linnen 30 x 40 cm (1979), bron: Venduhuis Den Haag


Hermanus Berserik, de vuurtoren van Westkapelle (1989)

Hij verzamelde een aantal scheepsmodellen, die hij regelmatig gebruikte als voorbeeld in zijn kunstwerken. Op dit schilderij de scheepsmodellen in zijn atelier:


Hermanus Berserik, scheepsmodellen in zijn atelier


Eén van de scheepsmodellen, met de bemanning van de ‘Union‘:



Hermanus Berserik, (fragment van) kleurenlitho 112/125, getiteld “Buitengaats”, Collectie ‘Moente Maritiem’


idem, detail


Dezelfde driemaster gebruikte Hermanus Berserik voor zijn Nieuwjaarskaart voor het jaar 1990, met dezelfde titel, maar in het Fries: “Butengoats”. Exemplaar 4/20 werd in december 2020 geveild bij Veilinghuis van Spengen:

Ets “Butengoats”, Nieuwjaarskaart 1990 van “Mien/Bres”, 10×13 cm


Hier zien we dezelfde driemaster op een kastje:



Door de belangstelling voor zijn werk kon hij in 1973 zijn droom (een eigen schip) realiseren, met de aankoop van het kajuitjacht ‘MANUS 3‘. Zijn vader was ‘MANUS 1’, zelf was hij ‘MANUS 2’, dus kreeg het schip de naam ‘MANUS 3‘.

Hermanus Berserik, zelfportret aan boord van ‘Manus 3




Hermanus Berserik, Manus 3 op de Oosterschelde met zijn vrouw Mien in de kajuitingang


Een ander werk van Berserik met ‘Manus 3‘ in Strijen-Sas in de ‘hoofdrol’:

Herman Berserik : STRIJEN SAS (1985)


Deze afbeelding stond (volgens een bron) op het luik aan boord van zijn schip ‘Manus 3


Na het kajuitjacht ‘Manus 3‘ , kwam er wat groter zeiljacht genaamd ‘Manus 4‘ en daarna een motorboot met de naam ‘Manus 5‘:


Woonhuis/Atelier van Berserik:

Foto (links) van het Tuinmanshuis van landgoed ‘de Voorde’ in Rijswijk, waar Berserik 50 jaar heeft gewoond (Atelier op de 1e verdieping) en de gedenksteen.

Foto rechts: Gedenksteen


In het tijdschrift ‘Spiegel der Zeilvaart’ (2022-9) staat het artikel ‘Bootjesschilder Hermanus Berserik’ auteur Anton Wegman.

Stuur een reactie >

Menu Kunstschilders >

Homepage >